طبق آمار سال2023 آمریکا بیش از نیم میلیارد نفر در سراسر جهان با دیابت زندگی میکنند. این گروه شامل مردان زنان و کودکان هستند. پیش بینی میشود تا ۳۰ سال آینده تعداد این افراد دو برابر شود و به ۱.۳ میلیارد نفر افزایش یابد. این میزان شیوع دیابت ، آن را به یکی از ۱۰ علت اصلی مرگ و ناتوانی تبدیل میکند. ۹۶٪دیابت از جهان به T2D یا دیابت نوع ۲ اختصاص دارد که با شاخص توده بدنی بالا BMI و خطرات غذایی، خطرات محیط زندگی، شغل، مصرف دخانیات و الکل و فعالیت بدنی کم، مرتبط هستند.
دیابت نوع ۱
دیابت نوع ۱ یا دیابت وابسته به انسولین یا دیابت شیرین دیابتی است که به دلیل تخریب سلولهای بتا پانکراس ایجاد میشود.این سلولها که مسئول تولید انسولین هستند به دلیل تخریب باعث میشوند گلوکز موجود در خون توانایی ورود به سلول را نداشته باشند که به دنبال آن هم سلولها بی غذا می مانند هم آثار انباشتگی گلوکز در خون تبعات بیشماری برای افراد مبتلا به آن ایجاد میکند این دیابت در هر سنی میتواند اتفاق بیفتد بیشتر در کودکان و جوانان شیوع دارد و بیشتر اوج بروز آن در شروع سن بلوغ می باشد.
علائم دیابت نوع ۱
۱.تکرر ادرار (پلی اوری) ۲.افزایش گرسنگی۳.کاهش وزن در کوتاه زمان ۴.خستگی و ضعف و کمبود انرژی ۵. تاری دید ۶. احساس تشنگی فراوان و خشکی دهان ۷. پر نوشی ۸. خشکی و خارش پوست ۹.از بین رفتن حس انتهایی اندام ها،خصوصا پاها یا احساس گز گز و مور مور در آن ها
عوارض دیابت نوع ۱
۱.مشکلات مربوط به بینایی.حتی ممکن است فرد نابینا شود. ۲.انواع نوروپاتی(حسی،حرکتی،اتونوم) ۳.در معرض بیشتر عفونت هستند. ۴.آسیب کلیوی۵.پای دیابتی ۶.قطع عضو ۷.کتواسیدوز.
علائم کتواسیدوز
۱.تنفس سریع و پشت سر هم ۲.خشکی پوست و دهان ۳.صورت برافروخته ۴.بوی تنفس ترش ۵.حالت تهوع ۶.استفراغ یا معده درد
*درصورت داشتن این علائم حتما به پزشک مراجعه کنید.
دیابت نوع ۲
دیابت نوع ۲ به دو علت ایجاد میشود که به دلیل این دو علت بدن نمیتواند از قند خون موجود برای تامین انرژی سلولها استفاده کند و نتیجتاً قند خون بالا میرود. اولین علت: میزان انسولین تولید شده از سلولهای بتا پانکراس بسیار کم است نتیجتاً مجوز استفاده از گلوکز در سلولهای بدن کم پس قند کمتری وارد سلول های بدن میشود (چون سلولهای بدن واکنش کمتری به انسولین نشان میدهند). دومین علت: سلولهای بدن نسبت به انسولین موجود در بدن مقاومت نشان داده و سلولهای بتا پانکراس برای جلب نظر سلولهای بدن دائماً تولید انسولین میکنند این موضوع این سلولها را خسته فرسوده و نهایتاً در آخر ناتوان میکند. که با ورزش تغذیه خوب و کاهش وزن میتوان آن را کنترل کرد اما اگر کافی نباشد ممکن است دارو و انسولین بنا به نیاز توسط پزشک تجویز گردد.
علائم دیابت نوع ۲
۱.تکرار ادرار ۲.افزایش گرسنگی ۳. کاهش وزن ناخواسته و بدون علت ۴. خستگی ۵. تاری دید ۶. زخم هایی که زود خوب نمیشوند ۷. امکان عفونتهای مکرر
موارد پرخطر در دیابت نوع ۲
۱. اضافه وزن ۲. تجمع چربی به خصوص در ناحیه شکم ۳. عدم تحرک ۴. سابقه دیابت در خانواده
عوارض دیابت نوع ۲
۱. بیماری قلبی و عروقی
۲.آسیب های عصبی در اندامها: الف. آسیب به اعصاب حسی که خصوصا در اندام تحتانی حس را مختل میکند. ب. آسیب به اعصاب حرکتی که باعث میشود این افراد دچار ضعف و گرفتگی عضلانی و از دست دادن تعادل شوند. ج.آسیب به اعصاب اتونوم یا خودکار یعنی اعصابی که نه حس درشان دخیل است نه حرکت مثل اعصاب قلب، کلیه، روده و … و اگر دیابت به این اعصاب آسیب برساند تمامی اعضای بدن دچار مشکل در عملکرد میشود تنظیم دمای بدن ، هضم ، ضربان قلب و..